Äänekoski kannustaa toteuttamaan unelmiaan

Äänekoski kannustaa toteuttamaan unelmiaan

Mitä sinä olisit tehnyt kesätyöksesi – mikäli olisit voinut päättää itse? Me kaupungin työelämävalmennusyksikössä haluamme haastaan nuoret miettimään itse mitä haluaisivat kesätöinään tehdä. Uutena vaihtoehtona kaupungin kesätyökampanjassa on kesäyrittäjyys: Mahdollisuus nuorelle rakentaa itse itselleen juuri omiin unelmiin ja tavoitteisiin sopiva kesätyö.

 

Unelmien tavoitteluun tarvitaan kuitenkin tukea. Äänekosken nuorille kesäyrittäjille tukea tarjoaa kaupunki sekä rahallisesti kesäyrittäjyyssetelin muodossa, että valmennuksen kautta. ÄäneHub tarjoaa nuorille yrittäjille tukikohdan ja paikan verkostoitua sekä toisten kesäyrittäjien että muiden alueen toimijoiden kanssa. Kesäyrittäjyysseteli on itsensä työllistävälle 9.luokan päättävälle tai 00-02 syntyneelle maksettava 150 euron ”starttiraha” – pieni pesämuna toiminnan käynnistämiseen. Varsinaiset ansiot kesätöistä kertyvät sitten tuotteita tai palveluita myymällä.

Työelämä on nopeassa murroksessa, ja tulee vaatimaan nykynuorilta varsinaisen ammatillisen osaamisen lisäksi myös monipuolisia työelämätaitoja joilla navigoida entistä monimuotoisempien ja moninaisempien työsuhteiden maailmassa. Eri arvioissa tulevaisuuden tärkeimmiksi työelämätaidoiksi on ennakoitu vuorovaikutustaitoja, itsetuntemusta, verkostoitumiskykyä, resilienssiä eli muutosjoustavuutta sekä itseohjautuvuutta. Me haluamme tarjota nuorille turvallisen ja innostavan ympäristön harjoitella näitä taitoja – ja tästä on yrittäjyyskasvatuksessa kysymys. Tarkoitus ei ole, että kaikista tulisi ”isona” yrittäjiä, vaan luoda mahdollisimman monelle nuorelle tunne siitä että aktiivisuus, luovuuden hyödyntäminen ja omiin unelmiin uskominen kannattaa – toimi sitten työntekijänä, yrittäjänä tai vaikkapa vapaaehtoistoiminnassa.

Kesätyömahdollisuuksien tarjoaminen mahdollisimman monelle nuorelle on Äänekosken kaupungille selvä arvovalinta. Vuosittain kesätyökampanjan kautta työkokemusta kerryttää lähes 250 nuorta. Suurin osa työskentelee kaupungin eri tehtävissä: päiväkodeilla, kiinteistönhoidossa, kirjastoilla, museolla ja niin edelleen. Lisäksi alueella toimivaan yritykseen tai yhdistykseen työllistymistä tuetaan kesätyösetelillä: nuoren kesätyöntekijän palkkakuluihin voi hakea kaupungilta 150 tai 300 euron tuen.

Arto Lampila

Arto Lampila toimii Äänekosken kaupungilla Nuorten palvelukoordinaattorina
Arton tavoitat sähköpostilla: arto.lampila@aanekoski.fi
Puhelimitse: 0400 115 711