Häijyjen kysymysten blogi! Milloin olet uskaltanut sellaisia kysyä?

Häijyjen kysymysten blogi! Milloin olet uskaltanut sellaisia kysyä?

Kun  yhteisömanageri Marja otti minuun yhteyttä ja pyysi kirjoittamaan jotain tänne blogiin, niin tietenkin sitä heti tuli mieleen kysymyksiä siitä, että mistäpä sitä nyt kirjoittaisi ja, että se vielä loisi jotain merkitystä. Ja mikäpä minä olen ylipäänsä jotain kirjoittamaan.

Toki työkseni teen kehittämistä yrittäjien kanssa, joten siitähän sitä kyllä aiheita löytyy. Pohdin myös, että jos kirjoitan niin voisiko siitä syntyä jokin jatkumo ajatuksille, joilla olisi yhteinen punainen lanka. Tietenkin taustalla oma yrittäjäelämäni kaikkine mahdollisine vaiheineen.

Muistin eilen yhden erittäin merkittävän kirjan, jota olen usein suositellut monille yrittäjille ja kehittäjille valmennuksissani. Kirja on nimeltään Strateginen Ajautuminen (Temmes Armi, Välikangas Liisa; 2010), joka aluksi tuntui hieman oudolta, mutta kun toisen kerran luki niin alkoi avautumaan sellaisia näkymiä, joita yleensä ei tule katsottuakaan. Kirjan kirjoittajat ovat tutkineet joukon erilaisia yrityksiä, niiden johtamista ja päätöksen tekemistä.

Eräänä merkittävänä huomiona he huomasivat, että strategiaan valitut päätökset miten edetään, ovatkin ajan mittaan ohjautuneet toiminnassa kapeneville poluille, joista on seurannut vaikeita tilanteita. Näitä usein selitellään ulkoisilla olosuhteilla tai jäädään odottelemaan parempia aikoja. Saatetaan edelleen luottaa joihinkin päätöksiin, jotka ovat syntyneet aikanaan ehkä hieman vääristä päätelmistä ja ovat sitten muuttuneetkin ajan mittaan faktoiksi, eikä niitä ole uudelleen kyseenalaistettu.

Kirja on täynnä erinomaisia esimerkkejä arjen tilanteista, joissa havainnoidaan sitä mitä halutaan tai oletetaan haluttavan seurata, vaikka todellisuus menee ohitse vierestä. Yrityksellä on saattanut ollut yksi menestysresepti, josta poikkeaminen ei olisi korrektia.

Näitä kaikenlaisia tilanteita hallitsemaan on tehtävä ennen kaikkea tiimeissä, johtoryhmissä ja muissa vastaavissa ihan uusia kysymyksiä, joiden avulla voitaisiin päästä kiinni lähemmin siihen – mitä nyt todella tapahtuu- kysymyksen vastaukseen.

Häijyjen kysymysten vastauksien pitäisi kuitenkin olla suhteessa johonkin, sillä kysymysten pitäisi olla osana johtamista ja sen tiedon tunnistamista mikä edesauttaa päätöksien tekemistä.

Tämän blogin ensimmäinen varsinainen ”Häijy kysymys” kuuluu: miltä tulevaisuus näyttää?

Nimenomaan mahdollinen tulevaisuus. Ei huomenna, ei viikon tai puolen vuoden päästä, vaan kuinka pitkällä on se tulevaisuuden horisontti, johon uskallat ylettää ajatuksesi.

Jos uskaltaisit ajatella, että minä ja yritykseni voimme tehdä päätöksiä tunnistettuamme tulevaisuuden viiden vuoden päähän, jolloin olemme määrittäneet uusia markkinoita tai kulutustottumuksien muutoksia. Tämän jälkeen voi huomata kadonneen uteliaisuuden heräävän yrityksen käytävillä.

Miksi näitä kysymyksiä ei tekisi sellaisten kanssa, jotka eivät tiedä tarkemmin mitään kuvioistasi. Mieti hetki miten itsekin huomaat toisten tekemisissä sellaisia asioita, joita he eivät ole huomanneet. ÄäneHub voisi olla sellainen ”ajatusten tuuletuspiste”.

 

 

Arto Vidgren

Arto Vidgren on äänekoskelainen yrityskehittäjä ja asiantuntijayrittäjä.
Tässä blogisarjassa hän tarkastelee kehittämistä
Fiftogram-ekosysteemimalliin perustuen.

Fiftogram on kasvun, kehittämisen ja johtamisen työkalu, joka auttaa
havaitsemaan tulevaisuuden haasteet ja mahdollisuudet, ohjaa
organisaatiota tunnistamaan käytettävissä olevat pääomat ja resurssit
sekä analysointiin pohjautuen johtamaan kehittämistä ja oppimista.
Asettamiensa mittareiden perusteella organisaatio, henkilöstö, asiakkaat
ja koko muu ekosysteemi voi hyvin.

Tutustu Fiftogram-malliin tästä: https://fiftogram.com/