Yritysvalmentajan arki: Ponnistetaan ja korjataan lennossa

Yritysvalmentajan arki: Ponnistetaan ja korjataan lennossa

Kuuluisan mäkilegendan toimintastrategia – ponnistetaan täysillä ja korjataan tilannetta ilmalennon aikana – tuntuu löytäneen tiensä yritysten kehittämistoimiin. Tätä sovelletaan sekä aloittavissa yrityksissä samoin kuin toimivien yritysten hankkeissa. Kilpailutilanne kun on tiukka – nopeat syövät hitaat – niin tällä strategialla on usein hyväkin toimia. Mäenlaskussa ja isoissa rohkeissa yrityshankkeissa on yhtäläisyyksiä muutoinkin; rämäpäisyyttä ja uhkarohkeaa heittäytymistä vaaditaan, jotta päästään hyviin tuloksiin ja pitkälle. Rohkeilla toimilla ja persoonallisella otteella saa myös brändille näkyvyyttä, siinäkin satunnainen yhtymä mäkilegendaamme.

Muutama varoituksen sana näin yritysvalmentajan roolista käsin. Menestyvä yrittäjä tarvitsee kolmea asiaa: osaamista, markkinat ja motivaatiota. Näitä kannattaa tarkastella siitä näkökulmasta, että jos joku näistä puuttuu, niin on syytä huoleen. Osaamista voi aina kehittää ja asiakkaita hankkia lisää, kunhan on riittävästi evästä päästä alkuun. Motivaatiopuoli tuntuu kyllä olevan kunnossa niillä yritystoimintaa suunnittelevilla henkilöillä, joita olen saanut työssäni tavata. Sekin on tärkeää, ettei ponnista liian aikaisin, ettei jää starttiraha tai mahdolliset muut yritystuet hakematta. Periaate on, että hakemus laitetaan sisään ennen toimien aloitusta. Mäkikisaan ei siihenkään voi osallistua ilman ilmoittautumista.

Yritystuista puhutaan paljon ja se on melkoisen monimutkainen viidakko, mutta meillä elinvoimayksikössä on siihen työkalut, millä päästään eteenpäin. Vaikka terveen yritystoiminnan on tarkoitus kantaa päällään ilman tukirahaa, aloittavalle yrittäjälle starttiraha on usein tarpeen.  Tiettyjä investointeja ja kehittämistyötä tuetaan myös eu-varoin, joten kansakunnan yhteinen etu on, että meilläkin käytetään näitä mahdollisuuksia, jos tukiehdot täyttyvät. Kaiken lisäksi meidän yrityksemme urheilevat kansainvälisillä pelikentillä aivan kuten mäenlaskussakin on kyse.

Moni aloittaa yrityksen harrastusluonteisesti. Erilaiset laskutuspalvelut tarjoavat mahdollisuuden kokeilla miten homma lähtisi alulle. Vaikka nämä ovat kehittyneet monipuolisiksi, paikalliset palveluntarjoajat edustavat henkilökohtaista palvelua ja suosimme heitä. Näitä asioita on hyvä pohtia yhdessä asiantuntijan kanssa. Jos tähtäimessä on pidempikestoinen toiminta, yhtiön perustaminen tai toiminimi pystytään laittamaan alkuun tarvittaessa nopeasti. Tyypillistä on kuitenkin, että asiaan liittyy pohdintaa tulon- ja kulunmuodostumisesta, vakuutus- ja lupa-asioita ja pohdintaa siitä, miten yrittäminen soveltuu elämäntilanteeseen. Samalla hahmotamme käytännön toimet sellaiseksi asiakaspoluksi, että kaikki tarpeellinen tulee huomioitua.

Ponnistusvaiheen jälkeen tuulen suunta ja kantama selviää. Olosuhteissa tapahtuviin muutoksiin on reagoitava nopeasti yrityksen arjessa. Jos pystyy toteuttamaan tilauksen nopealla aikataululla, hinta on usein sen mukainen ja tarjoaa tuottomahdollisuuksia. Jos talouselämän suhdanne vie laaksonpohjaan päin niin hyppy uhkaa jäädä lyhyeksi. Elinvoimayksikössä pyrimme tukemaan ja kannustamaan meidän alueen yrityksiä, auttamaan suotuisiin tuuliin. Mahalaskua emme halua kenenkään kokevan. Hyppy kyllä kulkee, kun harjoitellaan ensin pienemmässä mäessä.

Suurteollisuuden ja pk-yritysten verkostomainen toiminta hyödyttää molempia osapuolia. Meidän roolimme tässä verkostossa on usein tilaisuuksien järjestäminen, viestintä ja kumppanuuksien löytäminen. Toimimme paikallisten koulutus- ja muiden järjestöjen kanssa yhdessä. Haluamme toimia rehellisesti ja avoimesti, mutta luottamus säilyttäen. Kasvu ja kehittyminen ohjaa toimintaamme. Seutukunnan yritysten elinvoima ja työpaikat toimivat mittareina työmme onnistumisesta. Lentomäkeen meillä on tähtäin.

Mutta älä suotta säikähdä, pienikin voi olla kaunista. Elinkeinoyksikköön on matala kynnys ja meitä tapaat helposti kenttäolosuhteissa, tai tulemme mielellään yrityskäynnille. Ota reilusti yhteyttä niin pyrimme yhdessä löytämään sinulle sopivan roolin pelikentällä.

 

Kehittämisterveisin

 

Esa Lehmonen

Yritysneuvoja

Elinvoimayksikkö

Äänekosken kaupunki

 

Lisätietoja Äänekosken kaupungin yritysneuvonnasta https://www.aanekoski.fi/tyo-ja-yrittaminen/yritysneuvonta

 

Tervetuloa mukaan 11.6.2019 ÄäneHubilla järjestettävään Yrittäjyyspäivään: https://aanehub.fi/yrittajyysinfo-omasta-osaamisesta-yritykseksi/